Airconditioning maakt veel lawaai
Oude airco-installaties durven wel eens uitzonderlijk veel lawaai maken. Met geluidsoverlast en burenruzies tot gevolg. De nieuwste generatie airco’s zijn uiterst stille toestellen. Als je een airco koop, let dan op het aantal dB dat zowel de binnen- als de buitenunit produceren. Een stille airco is een airco met een maximum van 30 – 45dB.
Airco gebruik je vooral in de zomer
Neen. Airco kan je het ganse jaar gebruiken. Een aircotoestel kan meer dan alleen maar lucht koelen. Moderne airco’s verversen vervuilde lucht, ventileren de ruimte, ontvochtigen en kunnen in de winter zelfs verwarmen. De airco met warmtepomp is één van de meest uitgebreide luchtbehandelingssystemen voor huizen en kantoren, winkels en magazijnen.
Airco is lelijk en goed zichtbaar
Vooral mobiele en verrijdbare airco toestellen zijn vooral zichtbaar. Het voordeel is dat je ze kunt verplaatsen en dat ze budgetvriendelijk zijn. Kies je voor vaste airco dan zijn er airco’s zoals cassette-airco, vloer airco en wandairco die veel minder opvallen. Wens je bijna niks te zien, dan kan je opteren voor kanaal airco, wat veel in kantoorruimtes en hotelkamers wordt toegepast. Er is enkel een rooster zichtbaar. Valt de binnenunit op, kies dan je voor een design model. Ze zijn in verschillende vormen en kleuren te verkrijgen.
Airco kost veel geld & verbruikt veel elektriciteit
Inderdaad, airco installeren is niet goedkoop maar je wint je investering op termijn terug. Als je een airco met warmtepomp koopt, kan je je woning of kantoor energievriendelijk koelen en verwarmen. Je haalt voor een stuk de warmte uit de lucht. Als je je warmtepomp ook nog eens combineert met zonnepanelen, bespaar je ook elektriciteit. Uit studies is ook gebleken dat werknemers die werken in een ideale temperatuur een stuk productiever zijn. Airco is zeker en vast een goede investering, het verhoogt de meerwaarde van je woning of kantoor. Is het budget onvoldoende en je wenst te koelen, dan kan je opteren voor de plaatsing van mobiele airco, een luchtkoeler of ventilators.
Van airco wordt je verkouden
Neen van airco wordt je op zich niet verkouden als je de airco correct gebruikt en deze regelmatig laat onderhouden. Na verloop van tijd zullen de filters van jouw airconditioning verzadigd raken waardoor bacteriën de vrij loop krijgen in de lucht rond te circuleren. Zorg er ook voor dat de airco niet rechtstreeks in jouw gezicht blaast. Een goede plaatsing is zeer belangrijk om een optimale koude-luchtstroom te verkrijgen. Zorg er ook voor dat je binnentemperatuur niet minder dan 6° Celsius is dan de buitentemperatuur. Een goede airco regelt dit voor jou. Het voordeel van airco is dat het de luchtvochtigheid naar beneden haalt waardoor je minder gaat zweten.
Airco zorgt voor Sickbuildingsyndroom
Neen, een goed geïnstalleerd airco-systeem zal bijdragen aan een betere leef- en werkwereld. Je leeft en werkt in de ideale temperatuur, de lucht wordt gezuiverd en gefilterd tegen onzuiverheden. Doordat de lucht ontvochtigd wordt, zal je tijdens warme dagen minder zweten waardoor je minder vatbaar bent voor “koudeshock”. Dankzij een airco geniet je van een ideale klimaatbeheersing, zeker met slimme airco’s.
Een airco installeren vraagt veel breek- en kapwerk
Wie totaal geen breek- en kapwerk wenst, kan opteren voor verrijdbare airco. Je dient dan wel zelf de warme lucht correct te kunnen afvoeren. Wie een split-airco of een multi-split airco installeert moet rekening houden met een binnen- en buitenunit en met een toe- en afvoer. De binnenunit wordt gewoon tegen de vloer of wand gemonteerd. Een andere optie is het plaatsen van airco in het plafond ( vals plafond ) of tegen het plafond. De installatiewerken zijn zeer beperkt, zeker bij nieuwbouw.
Airconditioning is niet milieuvriendelijk
De nieuwste generatie airco’s gebruiken ecologische koelmiddelen ( R290 ) en vormen geen schadelijk effect op de ozonlaag of stimuleren het broeikaseffect. Tijdens het onderhoud kan het zijn dat de airco dient bijgevuld te worden. Dan mogen geen schadelijke gassen gebruikt worden. Minder impact op het milieu kan je ook uitoefenen door de plaatsing van een energievriendelijke airco met warmtepomp of een airco met hoog rendement.
Iedereen mag airco plaatsen, onderhouden en keuren
Neen, enkel erkende installateurs of bevoegde deskundigen mogen airconditioning plaatsen. Uiteraard mag je zelf mobiele airco plaatsen. Airco’s met meer dan 3kg koelmiddel zijn onderhevig aan onderhoud en nazicht. Ze dienen door een bevoegde deskundige minimaal 1x per jaar nagezien te worden. Airco-toestellen met een nominaal koelvermogen van > 12 kW dienen periodiek gekeurd te worden.