voordelen airco

Airco: een apparaat met veel voordelen

Geen twijfel mogelijk. Het eerste wat in je opkomt als je airconditioning hoort zijn zomerse temperaturen. Niet onlogisch… Als er buiten hoge temperaturen zijn, duurt het vaak niet lang voordat het ook binnen amper houdbaar is door de hitte. De airco aanzetten is één van de eerste dingen die we doen als het warm is. Het is al bijna vanzelfsprekend als de centrale verwarming aanzetten in de winter. Maar wist je dat een airconditioningsysteem niet enkel handig is in de zomer?  

Optimaal comfort doorheen alle seizoenen

Dat airconditioning in de zomer een hele luxe biedt, weten we ondertussen al. Maar wat veel mensen niet weten is dat het doorheen het hele jaar je comfort kan verhogen. Hoe dan? Simpel. Tegenwoordig kunnen airconditioningsystemen zowel koelen als verwarmen. Denk dus niet dat je vreemd bekeken zal worden als je een airco laat installeren buiten de zomermaanden!

Eigenlijk kan je de werking van zo’n airconditioningsysteem vergelijken met die van een koelkast. Beide systemen zijn namelijk gebaseerd op de compressietechniek: de warmte wordt onttrokken uit de binnenruimte en wordt vervolgens afgegeven aan de buitenlucht. Dit maakt dat de lucht lekker koel aanvoelt. 

Als het gaat over het verwarming van de woning verloopt het proces net een tikkeltje anders. De warmte wordt aan de buitenlucht onttrokken en vervolgens aan de binnenruimte afgegeven. Met andere woorden, er wordt geen warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmte uitwisseling plaats van de ene plaats naar de andere. En ja, dat kan dus ook bij vriestemperaturen buiten. Zeg nu zelf, wie wil er geen warm huis in de winter? 

Koelen, verwarmen én zuivering?

Naast de temperatuurregeling van jouw huis hebben airconditioningsystemen nog een andere belangrijke functie, namelijk het zuiveren van de lucht. 

Elke airco is tegenwoordig uitgerust met een ventilatiesysteem. Om deze ventilatiefunctie in werking te laten treden hoeft de airco niet eens aan te staan. Daarnaast zijn er moderne airco’s, zoals die van Mitsubishi, die beschikken over speciale luchtzuiveringsfilters. Bij het aanzetten van de airco wordt de lucht dan gezuiverd. Denk hierbij aan het verwijderen van vreemde geurtjes, pollen en stofdeeltjes.

Airco Wandmodel Mitsubishi

Airco vs. Centrale Verwarmingsketel. Welke wint het?

We weten nu dat airconditioningsystemen ook in de winter een grote rol kunnen spelen. Desondanks wordt er nog steeds het vaakst gekozen om het huis te verwarmen met de traditionele CV ketel. Is dit ook effectief de beste keuze? Waarom betalen mensen zich dan nog steeds jaarlijks blauw om het hele huis verwarmd te krijgen?

Allereerst is er de misvatting dat airco’s dure stroomverbruikers zouden zijn. Niets is minder waar. Een aircosysteem als verwarming gebruiken komt voor het grootste deel van het stookseizoen een pak voordeliger uit dan de traditionele gasgestookte centrale verwarmingsketel. Dat is dan weer het mooie aan een airconditioningsysteem! Het hele huis koelen en verwarmen gebeurt via een energiezuinig proces.

Daarnaast stijgt het rendement van een airconditioning ver boven 400%, terwijl een CV ketel niet meer dan 96% bereikt. Dit rendement wordt uitgedrukt in een COP waarde. De COP waarde is een maatstaf die verduidelijking geeft over de verhouding tussen de stroom die een apparaat nodig heeft om energie uit de omgeving te onttrekken en de warmte die het systeem produceert. Bij een goed aircosysteem liggen deze waarden op 4 of hoger. Een zo hoog mogelijke COP waarde is hetgeen wat je wilt hebben in een airco, want hoe hoger deze waarde, hoe minder energie het verwarmen of afkoelen kost. Een goede reden dus om hier rekening mee te houden. 

Alle voordelen van airconditioning nog eens op een rijtje

Een airconditioning is dus niet enkel een handig apparaat in de zomer. Heel het jaar door genieten van het perfecte binnenklimaat met een zuivere lucht hoeft geen droom te blijven. Bovendien zijn ze energiezuinig waardoor je geen torenhoge elektriciteitsrekening hoeft te verwachten.

Bij JG Solutions hebben we meer dan 18 jaar ervaring in airconditioning en warmtepompen. Zo kunnen we de beste oplossingen garanderen voor jouw binnenklimaat. 

Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Deel deze post

Ontdek meer

zonnepanelen jg

Ontdek onze acties op zonnepanelen en warmtepompboilers