Airconditioning gezondheid

Gevolgen van airconditioning op je gezondheid

Droom jij ook van je eigen airconditioning? Een constante aangename temperatuur zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een te warme of te koude omgeving. Zalig toch, maar velen vragen zich af of dit wel zo gezond is. Word je echt ziek van airconditioning? Wij zochten het voor jou uit en scheppen voor eens en altijd duidelijkheid over de impact van airconditioning op je gezondheid.

De waarheid over airconditioning en het effect op je gezondheid

We kunnen je geruststellen, airconditioning is helemaal niet ongezond. Integendeel, het verbetert zelfs de luchtkwaliteit. Maar een optimaal binnenklimaat creëren gebeurt niet vanzelf. Je moet er natuurlijk verantwoord mee omgaan en foutief gebruik zorgt vanzelfsprekend voor problemen. 

Slecht gebruik en onderhoud van je airco kan een bron worden van allerlei schimmels en ziektekiemen, waardoor de kans op infecties verhoogt. Keelpijn, neusverstopping en hoesten zijn de meest voorkomende gevolgen van een vervuilde filter. Ook allergieën kunnen plotseling verergeren door de groei van bacteriën in het toestel. Investeer daarom in een jaarlijks onderhoud van je airco-installatie om een optimale luchtkwaliteit te garanderen. 

Daarnaast hebben veel mensen de neiging om hun airconditioning in de zomer veel te laag in te stellen. Een te koude temperatuur heeft namelijk een negatieve impact op ons immuunsysteem waardoor we sneller ziek worden. Richt je airco vervolgens niet direct op de persoon, maar laat de lucht zich geleidelijk verdelen over de ruimte. Vermijd tot slot een te groot verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. De ideale temperatuur ligt rond 21 à 22°C, voor slaapkamers ligt dit tussen de 17 à 20°C. 

Een ander, maar onschuldig, gevolg van een airconditioning is het effect op de luchtvochtigheid. Om de ruimte te helpen koelen, onttrekt je aircosysteem vocht uit de lucht. Hierdoor kunnen je neus en keel droger aanvoelen en zal je lichaam reageren door meer slijmen te produceren. Dit geeft het gevoel van een verkoudheid, maar is slechts een natuurlijke reactie die verholpen kan worden door meer te drinken. Geen reden tot paniek dus! Moderne modellen beschikken zelfs over een sensor die continu de luchtvochtigheid meet en bijgevolg de werking hieraan afstelt. 

De zuiverste lucht dankzij een knap staaltje technologie

Maak kennis met de nanoe™ X luchtzuiveringstechnologie, die de kracht van de natuur gebruikt om de binnenomgeving te verbeteren. Deze technologie maakt namelijk gebruik van Hydroxylradicalen die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in de natuur. OH-radicalen breekt de groei van verschillende ziektekiemen af en neutraliseert nadelige effecten zoals onaangename geurtjes en een ongezonde luchtkwaliteit. 

Deze oplossing gaat dus nog een stapje verder voor een schoon, gezond en comfortabel binnenklimaat en brengt het reinigingsmiddel van de natuur naar binnen. De technologie werkt in combinatie met de koelings- en verwarmingsmodus, maar kan ook onafhankelijk gebruikt worden in je woning of commerciële ruimten en dus ook in airconditioning.

Dankzij de unieke eigenschappen van nanoe™ X kunnen verontreinigende stoffen, zoals bacteriën, allergenen en schimmels gedetecteerd en geremd worden. Om er nog een schepje bovenop te doen kunnen zelfs dichtgeweven stoffen met deze oplossing worden behandeld. Zo worden ongewenste bacteriën niet enkel beperkt op tapijten, gordijnen en meubels, maar ook op harde oppervlakken en natuurlijk in de lucht die we inademen. 

Met deze actieve reiniging ben je altijd zeker van een optimale en gezonde luchtkwaliteit die zorgt voor:

  • Ontgeuring
  • Hydratatie
  • Neutralisatie van vervuiling

 

Panasonic integreerde deze technologie onder andere al in de nieuwe slimme Etherea airconditioner. 

Nanou x luchtzuiveringstechnologie

Hoe gezondheidsproblemen voorkomen?

Gelukkig is het gemakkelijk om eventuele gezondheidsproblemen, die te wijten zijn aan onjuist gebruik, te voorkomen. Hier geven we je een aantal tips hoe je altijd kan genieten van je installatie zonder onaangename gevolgen. 

  • Vervang tijdig de filter van je airconditioning. De lucht die de kamer wordt ingeblazen, passeert via de filter. Wanneer deze niet regelmatig wordt schoongemaakt, krijgen bacteriën en schimmels vrij spel, wat ook een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit. Een regelmatige controle van je airconditioning is dus cruciaal. 
  • Beperk te grote temperatuurverschillen. Zowel winter als zomer is het heerlijk om binnen in een aangename omgeving terecht te komen. Toch is het aangeraden om te grote verschillen in binnen- en buitentemperatuur te vermijden. Je lichaam is hier niet aan gewend waardoor je meer vatbaar wordt voor infecties. 
  • Laat je airco correct instellen. Onze professionele installateurs zijn echte experten in alles wat te maken heeft met airconditioning. Zij weten dus als de beste hoe je jouw airco moet instellen en bedienen zodat je hier op alle momenten ten volle van kan genieten.

 

Graag meer weten over hoe je je airconditioning zelf kan onderhouden? Hier vind je alvast enkele duidelijke tips & tricks die je kan toepassen.

Gezond én voordelig heel het jaar door!

Is een airco gezond? Jazeker! En dat niet alleen, het zorgt daarbovenop nog eens voor een laag energierendement dankzij duurzame en zuinige systemen. 

Ontvang je graag wat meer informatie over onze verschillende toestellen? Bij JG Solutions helpen we je graag verder en kan je vertrouwen op ons eerlijk advies en expertise. 

Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij nemen binnen de werkdag contact met je op!

Deel deze post

Ontdek meer

zonnepanelen jg

Ontdek onze acties op zonnepanelen en warmtepompboilers