Hoe kan je jouw airco perfect onderhouden?

Wanneer je kiest voor een airco-installatie, spreken de vele voordelen voor zich. Zo zorgen airconditioningsystemen, zowel winter als zomer, voor een ideale binnentemperatuur met optimale luchtkwaliteit. En dit alles aan een hoog energierendement. Om hier nog jaren van te kunnen genieten, is een regelmatig onderhoud cruciaal. Op deze pagina kom je alles te weten over hoe je jouw airco perfect kan onderhouden.

Waarom is je airco onderhouden belangrijk?

Een frequent onderhoud van je airco komt de werking enkel ten goede. Het garandeert een optimale kwaliteit van jouw toestel en een langere levensduur. Schimmels en bacteriën krijgen geen kans om zich te verspreiden waardoor jouw woning steeds wordt voorzien van een gezonde luchtcirculatie, zonder onaangename geurtjes.

Bovendien hebben slecht onderhouden airco’s een negatieve invloed op je energieverbruik. Door je installatie regelmatig na te kijken, werkt je airco efficiënter en merk je dit dus ook aan je energiefactuur.

Het regelmatig onderhouden van je airco is daarom van groot belang om eventuele problemen tijdig op te sporen en vervolgens op te lossen. Hierdoor worden onnodige hoge kosten vermeden die verwaarlozing van je airco met zich kan meebrengen. Het vervangen van defecte onderdelen kost al snel heel wat meer dan een controle onderhoud.

Hoe vaak moet je je airco onderhouden?

In sommige gevallen is het zelfs verplicht om je airconditioning tijdig te laten onderhouden door een specialist. Om te weten of je hier aan gebonden bent, hoef je enkel na te gaan hoeveel koelmiddel je installatie kan bevatten. Bij minder dan 3 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. In andere gevallen gelden de volgende regels:

<5 ton CO2eq & >50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht

<5 ton CO2eq & >500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht

 

Hieronder vind je een aantal symptomen waarmee je controleert of het tijd is om je airco door een specialist te laten nakijken:

    • Je airco maakt veel geluid
    • Het duurt steeds langer om de ruimte te koelen
    • Je krijgt last van onaangename geurtjes
    • Stijgende energiekosten  

Wat kan je zelf doen om je airco te onderhouden? Wij geven 5 tips.

Naast een ervaren vakman, zijn er een aantal zaken die je zelf kan uitvoeren voor een optimale levensduur en luchtkwaliteit van je airconditioning.

JG Solutions, jouw expert in service en onderhoud

Een goed onderhouden airco-installatie zorgt niet alleen voor een beter energierendement en een lagere energiefactuur, maar draagt ook bij aan je gezondheid. Laat je daarom bijstaan door onze ervaren specialisten voor een jaarlijks grondig onderhoud. Ben je op zoek naar een echte professional voor de installatie of onderhoud van jouw airconditioning? Vraag vandaag nog een vrijblijvende en gratis offerte aan en wij nemen binnen de werkdag contact met je op!

Deel deze post

Ontdek meer

zonnepanelen jg

Ontdek onze acties op zonnepanelen en warmtepompboilers