JG Solutions | Hernieuwbare energie inzetten in huis

Hoe kan je optimaal inzetten op hernieuwbare energie?

Wie bouw- of renovatieplannen heeft moet rekening houden met heel wat nieuwe verplichtingen omtrent hernieuwbare energie. Om maximaal in te zetten op een groenere toekomst, voerde de Belgische regering een aantal verstrengingen en verplichtingen in. Zo is het voor nieuwbouw en renovatieprojecten verplicht te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen en wordt het maximaal E-peil strenger. Deze duurzame energiebronnen zijn niet alleen goed voor het milieu, je kan er ook heel wat mee besparen. Des te meer reden om er maximaal op in te zetten. Maar hoe doe je dat precies?

Wat is hernieuwbare energie?

Met hernieuwbare energie bedoelen we de energie die je kan opwekken aan de hand van onuitputtelijke, natuurlijke bronnen. Dit zijn bronnen die van nature altijd voorradig zijn, zoals de warmte uit de aardbodem, wind, zon en biomassa. Deze energie vormt een ecologisch alternatief voor fossiele energiebronnen en draagt zo bij tot het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Hierdoor heeft het gebruik van hernieuwbare energiebronnen een positief effect op het milieu en zorgt het ervoor dat fossiele brandstoffen niet uitgeput raken. Daarom wordt hernieuwbare energie ook wel duurzame of groene energie genoemd. 

Thuis groene stroom inzetten dankzij hernieuwbare oplossingen

Dankzij hernieuwbare bronnen kunnen we thuis groene stroom opwekken en gebruiken. Zo verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar besparen we ook nog eens op ons energiefactuur. Maar wat zijn de beste manieren om thuis in te zetten op hernieuwbare oplossingen?

Warmtepomp

Een warmtepomp is een ecologisch alternatief voor de traditionele cv-ketels op gas of mazout. Het haalt 80% van de energie uit natuurlijke bronnen (aarde, grondwater en lucht) en heeft dus slechts 20% elektriciteit nodig. De opgewekte warmte wordt gebruikt om je woning te verwarmen en  kan sanitair water en zwembadwater verwarmen. 

JG Solutions installeert de verschillende soorten warmtepompen: 

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

 Ten opzichte van de traditionele verwarmingssystemen biedt een warmtepomp enkele belangrijke voordelen:

  • Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt, is het niet alleen energiezuinig, maar ook nog eens budgetvriendelijk.
  • Het is milieuvriendelijker dan de traditionele verwarmingssystemen doordat het maar liefst 50% minder CO2-uitstoot.
  • Je kan er mee koelen en verwarmen.
  • Een warmtepomp is eenvoudig te installeren, zelfs op bestaande leidingen. 
  • Goed te combineren met zonnepanelen en vloerverwarming.
Warmtepomp als vorm van hernieuwbare energie

Zonnepanelen

De zon is een onuitputtelijke bron waar we veel energie uit kunnen opwekken, zelfs op bewolkte dagen. Met zonne-energie kan je elektriciteit opwekken zonder dat daar fossiele brandstoffen voor nodig zijn, wat het een heel stuk milieuvriendelijker maakt. Dankzij de installatie van zonnepanelen kan je zelf groene energie opwekken en gebruiken in je woning. Zo bespaar je ook nog eens op je energiefactuur. Zeker wanneer je de opgewekte elektriciteit gebruikt om een warmtepomp aan te drijven. Je produceert dan namelijk zelf de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft om te werken. 

De voordelen van zonnepanelen op een rij: 

  • Je wekt je eigen groene energie op, dat is milieuvriendelijk en duurzaam.
  • Je bent onafhankelijk van energieleveranciers en schommelende tarieven.
  • De waarde van je woning stijgt.
  • Eenvoudig te installeren.


Bovendien is de kwaliteit van zonnepanelen de laatste jaren sterk gestegen en de prijs van een installatie gedaald. Hierdoor gaan de installaties alleen langer mee en is het nu voordeliger om te investeren in een installatie.

Meer weten over zonnepanelen? Bezoek dan zeker onze pagina over zonnepanelen.

Zonnepanelen om optimaal in te zetten op hernieuwbare energie

Optimaal inzetten op hernieuwbare energie met een thuisbatterij

Met een installatie van zonnepanelen kan je veel stroom opwekken. Vaak is dat meer stroom dan een gemiddeld Vlaams gezin kan gebruiken op één dag. Daarom is het een goed idee om bij de installatie van zonnepanelen een thuisbatterij te voorzien. Die slaagt het teveel aan elektriciteit op voor een ander moment. Hierdoor kan je ook ‘s nachts jouw energie inzetten. Zo kan je bijvoorbeeld jouw elektrische wagen nog goedkoper opladen aan de hand van zonne-energie. 

Een laadpaal mag niet ontbreken

Elektrisch rijden is onvermijdbaar als het om hernieuwbare energie gaat. We zien steeds meer elektrische wagens en dat vraagt om investeringen in laadoplossingen. Bij JG Solutions hebben we een laadpaal op maat van jouw situatie.

Meer weten over laadpalen? Lees dan onze blog: 6 voordelen van elektrische laadpalen.

Een goede ventilatie

Om het meeste uit je duurzame oplossingen te halen, is het ook enorm belangrijk ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is en dat je slim ventileert. Anders zal een groot deel van de opgewekte warmte ontsnappen, waardoor je meer moet stoken en de energiefactuur toch nog de hoogte in gaat. Ga daarom voor een goede isolatie en een energie-efficiënt ventilatiesysteem.

Wil je meer weten over de voordelen van een gezond binnenklimaat? Lees dan zeker onze blog de gevolgen van airconditioning op je gezondheid.

Alle groene oplossingen op een rij

Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben de voor- en nadelen van onze energieoplossingen hieronder weergegeven. Zo kan je ze eenvoudig met elkaar vergelijken. 

Energieoplossing Voordelen Nadelen
Warmtepomp
Geen gaskosten, lage onderhoudskosten, subsidiemogelijkheden
Kostelijke installatie, aanpassingen nodig in- en om het huis
Zonnepanelen
Besparing op je energiefactuur, stijging van de waarde van je woning, combineerbaar met andere systemen
Grote investering, zichtbaar op je woning
Thuisbatterij
Minder afhankelijk van het net, back-up bij stroomonderbrekingen, milieuvriendelijk
Dure aankoop
Laadpaal
Combineerbaar met zonnepanelen, milieuvriendelijk, snel geïnstalleerd
Opladen kan lang duren (afhankelijk van het type laadpaal)

Wil jij optimaal inzetten op duurzame, groene oplossingen in jouw woning? Wij bekijken graag welke de beste opties zijn voor jou. 

Deel deze post

Ontdek meer

zonnepanelen jg

Ontdek onze acties op zonnepanelen en warmtepompboilers