Wanneer een verwarmingsketel aan vervanging toe is, steken heel wat problemen en defecten de kop op en daalt ook het rendement. Het is dus een goed idee de ketel op tijd te laten vervangen. Maar wanneer heeft je ketel het einde van zijn levensduur bereikt? Wij geven je 6 signalen die aangeven dat het tijd is voor vernieuwing.
1. Je ketel is ouder dan 10 jaar.
Zelfs als je ketel het nog prima doet, kan het toch voordeliger zijn om voor een nieuw, modern exemplaar te gaan. Oudere ketels zijn namelijk minder goed voor het milieu en voor jouw energiefactuur.
Hoe lang een verwarmingsketel meegaat hangt af van verschillende elementen. Zo hebben de intensiteit van gebruik, het type ketel, het onderhoud en het materiaal invloed. Gemiddeld ligt de levensduur tussen 10 à 15 jaar. Zelfs wanneer de ketel altijd goed onderhouden werd, kent een oud exemplaar een aantal nadelen:
- Verhoogt risico op defecten.
- Stijging van het gebruik.
- Daling van het comfort.
2. De verwarmingsketel vertoont defecten
Het is mogelijk dat jouw ketel na 15 jaar nog werkt, maar de kans op regelmatige defecten ligt hoger. Hoe ouder je ketel, hoe sneller hij achteruitgaat. Dat is iets wat je wilt vermijden. Zeker tijdens de koude wintermaanden. Dan wil je genieten van lekker warm water en gloeiende radiatoren. Wanneer deze niet goed opwarmen, kan dat wijzen op een defect. Komt dit vaker en vaker voor? Dan is jouw verwarmingsketel dringend aan vervanging toe.
Je wil een plotse panne absoluut vermijden, want dringende depannages zijn prijzig. Het is dus verstandig om op tijd in te grijpen en niet te wachten tot de ketel het laat afweten.
3. Het verbruik stijgt
Stijgt jouw energiefactuur terwijl het wooncomfort daalt? Dan is het tijd voor vervanging. In de laatste levensjaren van een verwarmingsketel gaat rendement drastisch achteruit. Waar de boiler vroeger tot wel 90% van de energie kon omzetten in warmte, daalt dat snel naar nog maar 40 à 60 %. In extreme gevallen kan het zelfs tot 10% dalen. Dankzij de installatie van een nieuwe ketel kan je maandelijks heel wat uitsparen.
4. Jouw energiebehoeften veranderen
Denk je aan gezinsuitbreiding? Of hebben er ondertussen enkele het nest verlaten? Deze veranderingen kunnen je energieverbruik beïnvloeden. Het is logisch dat je met meer in huis, ook meer verbruikt. Dat geldt ook voor het omgekeerde. Met minder in huis, heb je niet zo veel vermogen nodig. Naargelang jouw gezinssituatie en verbruik verandert, is het slim om je energiebehoeften te herbekijken. Op die manier voldoet jouw huidige installatie altijd aan jouw noden.
5. Je renoveert jouw woning
Heb je renovatieplannen? Dan is dit de ideale gelegenheid om ook de verwarmingsinstallatie te bekijken. Dat is namelijk de belangrijkste energiekost in jouw woning. Wanneer je renoveert, is het belangrijk dat je de verwarming installatie voldoet aan jouw noden. Een installatie met een te hoog vermogen, zorgt voor een hoog verbruik. Deze springen vaker aan en uit om de juiste temperatuur te behouden. Dat is nadelig voor jouw energiefactuur en de levensduur van de ketel. Daar tegenover geeft een te laag vermogen, niet genoeg comfort.
Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt af van de grootte van jouw woning, het warm waterverbruik, de isolatieklasse en het gewenste comfort. Als je bijvoorbeeld jouw woning goed isoleert, heb je genoeg aan een kleinere verwarmingsketel.
Bovendien zijn renovatiewerken de ideale gelegenheid om te investeren in duurzame, groene energie. Zeker als je gebruik maakt van een renovatiepremie!
6. Jouw huidige ketel is niet compatibel met rijk gas
Binnen enkele jaren zal er in België alleen nog maar rijk gas aangeleverd worden. Dat is het gevolg van de omschakeling die in 2018 gestart werd en geleidelijk, per gemeente, uitgebreid wordt. Tegen eind 2024 zal heel België omgeschakeld zijn. Om te weten of jouw gastoestellen compatibel zijn met rijk gas, is het belangrijk dat je ze op tijd laat controleren. Toestellen van voor 1978 zijn niet compatibel en moeten hoe dan ook vervangen worden.
Rijk gas is hoogcalorisch en bevat geen stikstof. Het is afkomstig uit onder meer Qatar, de Noordzee en Rusland
Nog enkele redenen om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen:
- Wil je jouw woning verkopen? Een nieuwe ketel verhoogt de waarde.
- Je bespaart op stookkosten.
- Hoe ouder je ketel, hoe moeilijker de onderdelen te verkrijgen zijn.
- Een nieuwe ketel is milieuvriendelijker
Wat zijn de vervangopties?
Wil je jouw verwarmingsketel vervangen door een duurzaam systeem? Dan zijn er tal van opties. Zo kan je gaan voor:
- Een condensatieketel. Deze maakt gebruik van warmte afkomstig uit de condensatie van rookgassen. Ze hebben een optimaal rendement en zijn duurzamer dan de traditionele ketels.
- Een warmtepomp of een zonneboiler. Deze werken op elektriciteit en maken gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving (aardbodem, water of lucht en de zon).
Een warmtepomp of zonneboiler zijn vooral aangeraden bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties. In andere gevallen, is het aangeraden te kiezen voor een hybride systeem. Hierbij combineer je een zonneboiler, of warmtepomp, met een condensatieketel.
Het prijskaartje van de vervanging hangt natuurlijk af van de keuze in nieuwe verwarmingsinstallatie en de werken die hiervoor nodig zijn. Wil je graag weten wat een nieuwe installatie voor jou kost? Dan kan je een vrijblijvende offerte aanvragen.