vloerverwarming

Warmtepomp aansluiten op vloerverwarming: niets dan voordelen

Vloerverwarming heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. In nieuwbouwwoningen wordt er bijna standaard gewerkt met vloerverwarming en ook meer en meer gerenoveerde woningen worden voorzien van deze manier van verwarmen.

Maar waarom kiezen zo veel mensen voor vloerverwarming? En waarom zou je dit combineren met een warmtepomp? We leggen het je graag uit.

Duurzaam, milieuvriendelijk en beter voor je portemonnee

Bij vloerverwarming ligt er een net aan buizen onder de vloer. Deze buizen worden opgewarmd, de warmte stijgt vervolgens waardoor de ruimtes opwarmen. Het grote voordeel van dit systeem is dat de temperatuur om de buizen op te warmen veel lager ligt dan de temperatuur die nodig is om de conventionele radiatoren in een woning op te warmen. Dit komt omdat vloerverwarming over een veel groter oppervlak kan werken. Daarom heeft een vloerverwarming genoeg aan 35°C terwijl de klassieke systemen wel tot 60°C nodig hebben. Hierdoor werkt vloerverwarming veel efficiënter en zal je energie besparen.

Daarnaast is dit systeem in combinatie met een warmtepomp een gouden combinatie op het vlak van energiebesparing. Een warmtepomp haalt namelijk zijn hoogste rendement wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is, wat bij vloerverwarming duidelijk het geval is. Een lucht/water warmtepomp van JG Solutions maakt daarnaast voor 75% gebruik van hernieuwbare energie omdat het warmte haalt uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens omgezet naar water dat je kan gebruiken voor je sanitair of je vloerverwarming natuurlijk. Door deze combinatie zal je zeker een hoop minder energie nodig hebben en enorm besparen op je maandelijkse factuur terwijl je de ecologische voetafdruk van je woning drastisch verkleint.

Koelen

Wist je dat vloerverwarming eigenlijk een slechte benaming is? Het geeft de indruk dat dit systeem enkel kan zorgen voor verwarming terwijl het in combinatie met een warmtepomp ook dienst kan doen om een woning te koelen. Door de circulatie van water met een lage temperatuur kan vloerverwarming ook koelen.

Belangrijk is wel dat de temperatuur van het water in de vloerverwarming niet lager mag zijn dan 16 graden, het dauwpunt. Vanaf dat de temperatuur van het water kouder is zal de vloer nat worden door de condens. Met de vloer kunnen we dus alleen de lucht afkoelen, ontvochtigen zoals een airconditioning doet kan niet.

Aangenaam en gezond

Doordat de buizen van vloerverwarming gelijkmatig verdeeld zijn over de ruimte zal je woning op een erg aangename manier verwarmd worden waardoor een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd is. Bovendien levert vloerverwarming 100% stralingswarmte wat de luchtvochtigheid in de woning ten goede komt.

Comfort

Bij vloerverwarming is het afgiftesysteem volledig in de vloer verwerkt waardoor grote radiatoren het zicht van je leefruimtes niet zullen ontsieren, zo krijgt je woning een knappe look. Bovendien is vloerverwarming geluidloos, je zal dus geen last hebben van een storend gezoem of ander lawaai.

Een bijkomend voordeel dat je wooncomfort bevordert is dat het altijd fijn is op je vloer te staan. In de winter is je vloer vaak erg koud en kil maar door de vloerwarming zal deze steeds lekker warm zijn. In de zomer kan je dan weer genieten van verfrissing als je het systeem gebruikt om je woning te koelen.

Onderhoud

Aangezien de verwarmingselementen niet blootgesteld worden aan externe factoren zoals stof vragen ze zo goed als geen onderhoud. En ook een warmtepomp vraagt niet veel onderhoud, met een jaarlijks nazicht kom je zeker toe om optimaal te genieten van al deze voordelen.

Het mag dus duidelijk zijn dat door de vele voordelen een warmtepomp en vloerverwarming een ‘match made in heaven’ is. Ben jij ook overtuigd? Neem dan snel contact op met ons voor een vrijblijvende offerte voor jouw warmtepomp.

Deel deze post

Ontdek meer