Wat is een warmtepomp en hoe werkt deze?

De term ‘warmtepomp’ gaat hand in hand met dé oplossing voor een duurzaam en zuinig verwarmingssysteem voor jouw woning. Deze milieuvriendelijke vervanger voor je cv- ketel is een interessante investering en zorgt bovendien voor een optimaal leefcomfort. Maar wat is een warmtepomp en hoe werkt een warmtepomp juist? In deze blog kom je er alles over te weten. 

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een efficiënt systeem waarmee je je woning kan koelen en verwarmen en warm water kan produceren. Om dit te bereiken, maken warmtepompen gebruik van energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water, aardbodem en zon en zetten ze deze om in warmte voor een comfortabele temperatuur voor je woning en sanitair water. 

 

Om te koelen functioneert de warmtepomp als airconditioning. Zo combineer je het beste van twee werelden: een frisse woning in de zomer en een warme woning in de winter. Het resultaat? Een optimaal binnenklimaat, het hele jaar door. 

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Kort gezegd onttrekt een warmtepomp energie uit de natuur en zet deze die energie om in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater. Hiervoor werkt de warmtepomp op basis van een compressietechniek. 

 

Met behulp van een koelvloeistof wordt warmte onttrokken uit de natuur en getransporteerd. Deze koelvloeistof bereikt al op zeer lage temperaturen haar kookpunt en verdampt snel. Dit geeft als voordeel dat warmtepompen zelfs bij zeer lage buitentemperaturen toch bruikbare warmte kunnen opnemen. Vervolgens wordt de damp via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water in de verwarmingsinstallatie van je woning. Tot slot komt de damp in een condensor terecht die de warmte afgeeft aan je woning. 

 

Om te koelen werkt dit proces omgekeerd. De warmte wordt onttrokken uit de kamer, waardoor de temperatuur daalt en voert de warme lucht af naar buiten. 

 

Ontvang je graag meer informatie over onze verschillende warmtepompen? Laat je bijstaan door onze professionele begeleiding. Bij JG Solutions kan je vertrouwen op eerlijk advies en helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze.

 

Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij nemen binnen de werkdag contact met je op!

 

Deel deze post

Ontdek meer